KTM 390 Adventure är senaste och minsta tillskottet i KTM:s populära Adventure-familj, där vi även finner 790 Adventure, 790 Adventure R, 790 Adventure R Rally och 1290 Adventure R och 1290 Adventure S. JOhan Ahlberg har provkört den lilla äventyrsmodellen för det stora äventyret.

Efter att jag körde KTM:s första Adventure-maskin 620 Adventure i slutet av 90-talet har jag kört många mil runt om i världen med olika versioner av KTM:s Adventure-motorcyklar. 

Sent kommer jag glömma den lokale guiden Stephans min när jag körde av färjan, på den franska ön Korsika, med en sprillans ny KTM 620 Adventure, vid sidan om alla andra enduromaskiner i sällskapet. Under närmare en veckas tid skulle vi köra på grusvägar och ko- och vandrarstigar bland kastanjeträd och macchiabuskar med sina långa och sylvassa taggar, Många punkteringar och rivsår blev det.

Medelhavsön erbjuder ett kuperat och vackert landskap att köra i, och jag fick tillfälle att hårdtesta KTM 620 Adventure under tuffa förhållanden.

Sedan dess har det runnit en hel del vatten under broarna, och nu har turen kommit till att provköra nya 390 Adventure på svenska vägar, såväl motorväg, små ringlande asfaltsvägar och grusvägar med inslag av en och annan traktorstig. 

Sedan länge har storleken haft stor betydelse. Ju större och starkare motor desto bättre, tycker många. Men faktum är att det inte alltid stämmer med verkligheten. Personligen har jag alltid haft en slags förkärlek till mindre motorcyklar, som väger lite och är nära på lika lätta att hantera som en trampcykel. 

 

KTM 390 ADVENTURE är utformad för att introducera en ny generation av förare till motorcykelfriheten, och som inte vill behöva vara förpassade till enbart asfaltsvägar.

 

Visst, ibland händer det att jag väljer att köra på motorväg, men det är sällan roligt. Då är det betydligt behagligare att hänga med i trafikrytmen om motorn är lite större och starkare, än hos exempelvis 390 Adventure. Men för mig handlar inte ett motorcykeläventyr om att avverka mil efter mil på motorväg, bara för att kunna säga att jag minsann körde 1000 mil på semestern.

 

Under ett riktigt motorcykeläventyr bör rolighets- och spänningsfaktorn hela tiden vara hög. Och då är det inte alltid bra med en stor och tung Adventure-maskin. 390 Adventure är allt annat än stor och tung. Å andra sidan är det inget effektmonster heller. Däremot är den starkare och rappare än man kan tro. Den encylindriga 373 cm3-motorn uppges erbjuda en toppeffekt på 44 hästkrafter och 37 Nm vridmoment som bäst. Med en vikt på 172 kg (fulltankad) har KTM 390 ADVENTURE ett effekt-till-vikt-förhållande på 3,9 kg/hk, vilket borgar för en hel del skoj.

Motorn rymmer dubbla överliggande kamaxlar och kommer med innovativ elektronik som elektronisk bränsleinsprutning (EFI) och elektronisk gasreglering (Ride-by-Wire). Antispinn och Brembo-bromsar med Kurv-ABS och Offroad ABS finns också, liksom fullfärgs TFT-display (med Bluetooth-anslutning via KTM MY RIDE-appen).  WP APEX-fjädringen borgar dessutom för hög fjädringsprestanda, med goda justeringsmöjligheter.

Motorcykelns antispinn är ett ”vinkelkänsligt” system med spjällventiler som regler motorkraften för optimalt bakdäcksfäste, medan Offroad ABS erbjuder förbättrad reglering av bromskraften, även på löst underlag. Det går att ”låsa” bakhjulet för att bromsa ut motorcykeln på sladd, och urkopplingsbar Kurv-ABS gör det möjligt att använda bromsarna även vid nedlägg i kurvor. För dig som vill ha det där lilla extra så finns KTM PowerPart-tillbehöret Quickshifter+, som ger snabba och smidiga upp-och-ner-växlingar, utan att du behöver använda kopplingen.

LED-belysningen hos strålkastare, bakljus och blinkers är hämtad direkt från modellens större syskon KTM 1290 SUPER ADVENTURE och KTM 790 ADVENTURE.

En 5-tums TFT-instrumentering i fullfärg anpassar sig till det omgivande ljuset och informerar om aktuellt växelläge som en del av ett tydligt och omdesignat menysystem. Informationen i vyn kan anpassas och allt kan styras via reglaget på vänster styrhalva.

KTM MY RIDE-appen lanserades 2017 och reviderades för 2018. Genom en Bluetooth-anslutning till en smartphone kan kartor och vägbeskrivningar för sväng-för-sväng-vägledning laddas ner. Telefonsamtal och musik kan också styras via TFT-enheten.

Modellens chassi erbjuder en perfekt blandning av flex och styvhet, låg vikt och pålitlig stabilitet trots, och även tack vare, den korta hjulbasen på 1430 mm, tillsammans med en 63,5 graders styrvinkel och den långa svingarmen. Apropå svingarmen så är WP Apex-stötdämparen direkt ansluten till den, utan separat länkage, och ger 177 millimeters fjädringsväg. Stötdämparen har justering för fjäderförspänning och returdämpning.

WP Apex 43mm upp-och-ner-vända framgaffeln erbjuder 170 mm fädringsväg, och kompressionsdämpning respektive returdämpning kan snabbt och enkelt kan justeras via vreden i ovankant. 

Fjädringen har en mjuk grundinställning, men utan att vara gungig, vilket ger god komfort. Samtidigt jobbar fjädringen fint genom hela dess fjädringsväg, utan att bottna, även vid tuff hopp- och lek-körning. 

Med mina 183 centimeter förvånas jag över hur pass rymlig körpositionen är. Sadeln med sin sitthöjd på 855 millimeter är tämligen fast, utan att vara hård, och formad så att den är smalare framtill för god kontakt med marken.

Kåpglaset ger ett bra vindskydd, och kan placeras i två lägen. Tillsammans med den smala tanken, som ger ett bra knäslut, och den smala sadeln ger bra och ”självklar” körkontroll vid såväl sittande som stående körning. Enligt officiella mätsiffror ska bränsleförbrukningen möjliggöra upp mot 430 km resa på en fyllning av den 14,5-liter stora bensintanken.

Det två-kanaliga ABS-systemet styrs av BOSCH-programvaran som matchas av högkvalitativa Brembo-bromsar med en 320-millimeters frambromsskiva tillsammans med ett radiellt monterat BYBRE-fyrkolvsok och en 230 mm bromsskiva bak som hejdas av ett enkolvsok.

Hjulen, 19 tum fram och 17 tum bak, är med gjutna aluminiumfälgar, istället för trådekrade dito. Huruvida det är det bästa alternativet för den här typen av motorcykel beror mycket på vad du som förare kommer att använda den till. För stentuff offroadkörning, på såväl grusväg som en och annan traktorstig står säkerligen 21-tums framhjul och trådekrade hjul högt upp på önskelistan. Men om du i huvudsak kommer att köra på väg, asfalt eller grus, funkar standardhjulen bra. I regel brukar dessutom trådekrade fälgar, med undantag, betyda att separat innerslang krävs, på gott om ont. På marknaden finns numer gott om däck för såväl renodlad asfaltskörning, som grovnabbade däck för terrängen, som passar bra för de aktuella hjuldimensionerna.

Visst, för renodlad terrängkörning finns det bättre alternativ, men söker du en allsidig äventyrsmaskin som är synnerligen enkel att hantera, och funkar perfekt för såväl stadskörning, som grusbus eller en tur på stigen ner till fiskesjön, så tycker jag att du ska ge 390 Adventure en chans. 

Och angående enkel hantering, det är just vad KTM 390 Adventure handlar om. Det är en mycket lättkörd motorcykel. Och även om 44 hästkrafter inte känns särskilt roligt på pappret, så är verkligheten bakom styret på 390 Adventure betydligt roligare. Givetvis finns det bättre alternativ för riktigt långa äventyr, men faktum är att jag är övertygad om att den här skulle fungera riktigt bra för en jorden-runt-resa, om fokus ligger på att undvika allt som heter stora, raka vägar. För det är på små ringlande småvägar, och traktorstigar, som den trivs allra bäst. 

Ute på grusvägen trivs 390 Adventure som fisken i vattnet, och det är här som den verkligen får visa sin fulla potential. Faktum är att jag blir förvånad över hur trygg och samtidigt rolig den är att köra då jag gasar fram så snabbt jag bara kan på Roslagens ringlande grusvägar. I de tajta kurvorna är den förrädiskt snabb och på rakorna imponerande stabil.

Totalt sett är det här en lättkörd och rolig äventyrsmaskin som passar bäst för riktigt små vägar, och hektisk stadskörning, men som även fungerar för en och annan landsvägstransport. 

LÄNK: MER FAKTA OM KTM 390 ADVENTURE 2020

{gallery}stories/2019/2020/5-maj/KTM390Adv{/gallery}